Yoga met je baby - 10 oefeningen om met je baby yoga te doen! - Happy with Yoga (2024)

Yoga met je baby is fantastisch als je net bevallen bent.

Je lichaam heeft dan namelijk tijd nodig om te herstellen en Yoga kan je daar goed bij helpen.

Het vinden van tijd kan echter een grote uitdaging zijn, maar door Yoga samen met je baby te doen is dat in een keer opgelost! In dit blog vertel ik je daarom graag meer over:

  • Hoe je eigen practice verandert als je moeder of vader wordt
  • Welke oefeningen je met je baby kunt doen
  • Hoe je deze oefeningen precies uitvoert
  • Wat de voordelen zijn van Yoga met je baby

En nog veel meer!

Yoga met je baby - 10 oefeningen om met je baby yoga te doen! - Happy with Yoga (1)

Inhoud verberg

1Van je eigen practice naar Yoga met je baby

2De voordelen van Yoga met je baby

310 oefeningen voor Yoga met je baby

3.11. Opening

3.22. Kleermakerszit + baby op zijn rug voor je

3.33. Kleermakerszit + baby opgetild tegen je aan

3.44. Janu sirsasana + baby op je gebogen been

3.55. Handen en knieën + baby op zijn rug onder je

3.66. Hond met hoofd omlaag + baby op zijn rug onder je

3.77. Ondersteunde zijplank + baby op zijn rug

3.88. Staand + baby op zijn rug

3.99. Op je rug + baby op je buik

3.1010. Afsluiting

Van je eigen practice naar Yoga met je baby

Sinds de geboorte van mijn zoon ziet mijn dagelijkse yoga beoefening er heel anders uit.

Waar ik normaal gesproken dagelijks een half uur tot een uur aan meditatie en asana besteedde, ben ik nu met 5 minuten al heel tevreden.

De meeste ouders zullen het herkennen: tijd voor jezelf is schaars én je bent moe. Dus mocht je een keer een moment voor jezelf hebben, dan staat uitrusten bovenaan je prioriteiten lijst. De meest ideale yoga vorm is dan wat mij betreft Yoga nidra.

Een volledige asana of meditatie practice, waarbij je je ook echt kunt concentreren, is best een uitdaging. Voor mij werkt dat op dit moment beter buitenshuis. Daar word ik minder afgeleid.

Gelukkig zijn er ook dingen die je iets gemakkelijker thuis kunt doen. Mindfulness is bijvoorbeeld een heel groot onderdeel van yoga en dat kun je op heel veel manieren beoefenen.

Dus ook als je luiers aan het verschonen bent, en je bent er echt bij met je aandacht, dan is dat ook een yoga beoefening 😉.

Wil je toch wat fysieke oefeningen doen én tegelijkertijd samen zijn met je kind, dan kun je ouder baby yoga doen.

De voordelen van Yoga met je baby

Yoga met je baby doen heeft meerdere voordelen. Je werkt aan het versterken van de band met je kind terwijl je ondertussen de connectie met je eigen lichaam en adem hervindt.

Daarnaast kan het helpen om je baby’s signalen te leren herkennen en kan het voor je baby bevorderlijk zijn bij krampjes of onrust.

Oké eerlijk is eerlijk, een yoga sequence die je met je baby samen doet ziet er waarschijnlijk heel anders uit dan de yoga sequence die je in je eentje zou doen. De focus ligt op comfort en aandacht voor jullie beiden.

Daarbij vind je kind het de ene keer misschien heel leuk, terwijl hij de volgende keer alleen maar aan het jammeren is en getroost wil worden.

Tja, daar zit dan voor jou meteen een mooie yoga beoefening in, namelijk het loslaten van verwachtingen en het accepteren van het moment.. (al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan 😉).

Maar ook op wat latere leeftijd is het heel waardevol als je je kind hebt opgevoed met Yoga, bijvoorbeeld om stress tegen te gaan. In de video hieronder vertelt Mel je iets meer over hoe dat zit.

10 oefeningen voor Yoga met je baby

Hieronder vind je een sequence (een reeks oefeningen) die je samen met je baby kunt doen.

Er zijn oefeningen voor zowel jou als voor je baby. Je kunt hiermee starten als je baby zo’n 6 weken is tot de leeftijd waarop je kind kan kruipen.

Bekijk het samen yoga doen vooral op een speelse manier. De focus ligt op mindfulness, in het moment aanwezig zijn. Praat tegen je baby en vertel steeds wat je aan het doen bent.

Houd er rekening mee dat, net zoals jij je iedere dag anders voelt, dat ook voor je kind geldt. Dus gebruik deze sequence als inspiratie en pas dit naar behoefte aan. Ervaar wat er voor jullie werkt, wees flexibel en geniet vooral van het bewust samen zijn.

1. Opening

Start in de kleermakerszit, of een andere zittende houding waar je je rug lang kunt houden. Je kunt je baby op je schoot leggen of, als hij iets ouder is, kan je hem ondersteunen zodat hij met zijn rug tegen jouw buik aan kan zitten.

  • Leg één hand op je baby en sluit je ogen of maak je blik zacht. Breng je aandacht naar je eigen lichaam en merk op hoe het voelt. Hoe voelen je spieren? Hou je ergens spanning vast? Hoe voelt je adem? Hoe is je energie? Gebruik deze eerste paar minuten om echt bij jezelf in te checken.
  • Vertel je baby dat jullie samen yoga gaan doen.
  • Chant Ohm. De vibraties van deze klank zijn fijn voor zowel jou als je baby. Als je het vaker doet en hier mee start en eindigt, dan zal je baby hier herkenning in vinden.

2. Kleermakerszit + baby op zijn rug voor je

Leg je baby op zijn rug voor je neer. Vanuit deze positie kun je aantal dingen doen:

  • Zittende draaiing: leg je linkerhand op de buik van je baby. Adem in, verleng je rug en zet je rechterhand achter je op de grond. Adem uit en draai naar rechts. Blijf een aantal ademhalingen en wissel van kant.
  • Zittende kat: Adem uit, verstrengel je vingers, duw je handpalmen naar voren en maak je rug bol. Adem in, strek je armen omhoog, duw je handpalmen naar het plafond en verleng je rug. Adem uit, breng je armen langszij weer naar beneden. Herhaal dit 3 keer.
  • Play time baby: Dit stukje gaat vooral over de interactie met je baby. Doe de bewegingen rustig en met aandacht. Maak contact met je baby en vertel hem wat je aan het doen bent.Breng één knie van je baby richting zijn borst en strek deze been vervolgens weer. Herhaal dit 3 keer aan een kant en doe dan hetzelfde met de andere been. Vervolgens breng je beide knieën van je baby naar zijn borst en draai kleine cirkels van links naar rechts. Pak vervolgens zijn handen vast en maak grote, speelse cirkels met zijn armen.

3. Kleermakerszit + baby opgetild tegen je aan

  • Cirkels draaien: Zit in kleermakerszit en hou je baby opgetild tegen je aan. Draai cirkels met je bovenlichaam. Doe dit een aantal keer rechtsom en wissel dan de draairichting.

4. Janu sirsasana + baby op je gebogen been

  • Janu sirsasana: Strek je linkerbeen voor je uit en buig je rechterbeen. Breng je rechtervoet aan de binnenkant van je linkerbeen. Leg je baby op je rechterbeen, met zijn hoofd bij jouw knie. Adem in, flex je linkervoet, verleng je rug omhoog. Adem uit, buig over je gestrekte been. Blijf een aantal ademhalingen en wissel dan van kant.

5. Handen en knieën + baby op zijn rug onder je

Kom zelf op handen en knieën en leg je baby op zijn rug onder jou, zodat je elkaar aan kunt kijken.

  • Rollende kat: Adem uit, maak je rug bol en trek je buikspieren en bekkenbodemspieren licht naar binnen. Het kan zijn dat je dit nog niet goed kunt voelen, dat geeft niet, dit heeft wat tijd nodig. Duw je billen richting je voeten. Adem in, buig je ellebogen en kom met een rechte rug naar voren totdat je in de startpositie bent. Maak er een vloeiende beweging van en herhaal dit een aantal rondes.
  • Been uitstrekken: Adem in, strek je rechterbeen naar achter, tenen in de grond en duw weg in je kuit. Adem uit, plaats je knie terug op de grond. Wissel om en om van been. Herhaal dit een paar keer.
  • Been en arm uitstrekken: Adem in, strek je rechterbeen uit, voet van de grond, en strek tegelijkertijd je linkerarm uit. Adem uit, breng je knie en hand terug op de grond. Wissel om en om van kant. Herhaal dit een paar keer. Hiermee werk je aan je balans en herstel van je buikspieren. Voelt het nog te wiebelig? Hou dan je voet aan de grond.
  • Mini pushup + kusje: Doe een mini pushup, waarbij je je ellebogen buigt en je hoofd richting je baby beweegt. Als je wil, geef je je baby een kusje en dan strek je je armen weer. Doe dit een aantal keer.

Yoga met je baby - 10 oefeningen om met je baby yoga te doen! - Happy with Yoga (2)

6. Hond met hoofd omlaag + baby op zijn rug onder je

  • Hond met hoofd omlaag: Als je er aan toe bent en het voelt goed in je lichaam, duw dan je voeten in de grond en kom naar een hond met hoofd omlaag. Maak oogcontact met je baby, blijf een aantal ademhalingen en kom dan weer op handen en knieën. Je kan deze oefening ook overslaan (maar dat geldt eigenlijk voor alles 😊).

7. Ondersteunde zijplank + baby op zijn rug

  • Ondersteunde zijplank: Vanuit handen en knieën, draai je linkerbeen een kwartslag en strek je rechterbeen uit naar de achterkant van de mat. Strek je rechterarm omhoog en draai je lichaam mee, zodat je in een ondersteunde zijplank komt. Blijf een aantal ademhalingen en wissel dan van kant.

8. Staand + baby op zijn rug

Kom halverwege de mat staan met je voeten op heupbreedte. Je baby ligt op zijn rug op de mat voor je.

  • Halve zonnegroet: Adem in, breng je armen omhoog en strek jezelf. Adem uit, breng je armen langszij naar beneden en buig met een rechte rug naar voren. Buig eventueel je knieën en breng je handen naar je baby. Adem in, kom omhoog en strek jezelf uit. Adem uit, armen omlaag. Herhaal dit een aantal keer.

9. Op je rug + baby op je buik

Lig op je rug en leg je baby met zijn buik op jouw buik. Zet je voeten plat op de grond en hou je baby vast met je handen. Als je baby al zelfstandig kan zitten, kan je ook je baby in een zittende houding op je heupen zetten en hem zo vasthouden.

  • Kleine brughouding: Adem uit, duw je rug in de grond en lift je bekken een stukje omhoog van de grond. Adem in, hou de houding vast. Adem uit, laat je bekken weer zakken.

10. Afsluiting

  • Savasana + baby op je buik: Als het voor jou goed voelt en je baby is rustig genoeg om op je buik te blijven liggen, kun je een paar ademhalingen rustig op je rug blijven liggen met je benen languit gestrekt. Voelt het niet goed of veilig, sla dit dan over.
  • Zittend + baby voor je of tegen je aan (naar behoefte): Zit een aantal ademhalingen samen met je baby. Voel het contact dat jullie maken met elkaar en merk bewust je ademhaling op.
  • Chant Ohm.

Ik hoop dat je met deze oefeningen een manier kunt vinden om aan de slag te blijven met Yoga als je net ouder bent geworden! Laat me in een reactie weten hoe de oefeningen bevallen 🙂

Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van Jorinekuilman.nl

Dit vind jij ook leuk!

  • 5 Yoga oefeningen bij een hoge bloeddruk
  • Afvallen met Yoga – 4 tips om direct te starten!
  • 5 Basis Yoga oefeningen die je perfect thuis kunt doen
  • Yoga voor ouderen – 7 fijne oefeningen
Yoga met je baby - 10 oefeningen om met je baby yoga te doen! - Happy with Yoga (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 6235

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.